Menu
HomeΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ”
 

 

 
Αριθμός φύλλου 387 / 14-1-1953.

Ποσό 9 εκατομμυρίων δρχ. διέθεσε ο εκλεκτός συγχωριανός Γ.Π. Κωσταρίδης για την κατασκευή μωσαϊκού σε ολόκληρο το δάπεδο του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου. Επίσης κατασκευάστηκε και η αγία τράπεζα του ιερού ναού. Παράλληλα έγινε με χρήματα του ταμείου της εκκλησιάς και με εισφορές Κουρουναίων ελαιοχρωματισμός του τέμπλου και του ταβανιού του ιδίου ναού. Προ ημερών δε περατώθηκαν οι εργασίες τσιμεντόστρωσης του εξωκλησιού του Αγ. Βασιλείου , με τα τσιμέντα που είχε δωρίσει ο Καρυτινός Διον. Χαρ. Μαντζουράνης. Ο δρόμος από “Βάτο” προς το χωριό διανοίχτηκε μέχρι την θέση “Δένδρο Σούστα” με τη χορήγηση ποσού 10 εκατομμυρίων δρχ. από την “Πρόνοια εργασίας”, αλλά για να περατωθεί η διάνοιξη μέχρι το χωριό χρειάζεται και ετέρα πίστωση, η οποία πιστεύουμε ότι θα δοθεί με φροντίδα των βουλευτών μας.

 

                    


Αριθμός φύλλου 402 / 16-11-1953.

Συνήλθε εκτάκτως στις 22/10/1953 το Δ.Σ. του συλλόγου και ανακήρυξε ευεργέτες τους διαμένοντες στην Αμερική Ι. Κ. Κωστόπουλο και Β. Αγγελόπουλο που απέστειλαν ο πρώτος 100 δολάρια και ο δεύτερος 50 δολάρια για την κατασκευή του δρόμου “Βάτο – Κουρουνιού”. Με προσωπική εργασία των κατοίκων και με προσφορές των ξενιτεμένων, αλλά και με χρήματα από την “Πρόνοια εργασίας” έγινε διάνοιξη του δρόμου από την θέση “Βάτο” μέχρι το εξωκκλήσι του Αγ. Βασιλείου, 500 μέτρα έξω από το χωριό.

                    


Αριθμός φύλλου 406 / 4-2-1954.

Στην αίθουσα φροντιστηρίων Γ. Παπαευθυμίου (οδός Βερανζέρου) έγινε στις 17 Ιανουαρίου η γενική συνέλευση και μετά την περαίωση των διαδικασιών εκλέχτηκε το νέο Δ. Σ. που συγκροτήθηκε σε σώμα μετά από μια εβδομάδα ως εξής : Β. Ν. Κοντοές (πρόεδρος), Αθ. Κωνσταντάκης (αντιπρόεδρος), Παν. Π. Κοντοές(γεν. γραμματέας), Σπ. Βακαλόπουλος (ταμίας) και Ι. Κοκκαλιάρης, Αντ. Κωσταρίδης και Ι. Βαρελάς (σύμβουλοι). Ο Σύλλογος Κουρουναίων έστειλε στον πρόεδρο της κοινότητας Κουρουνιού ποσό 800.000 δρχ. για την προμήθεια στηλών εγκατάστασης τηλεφωνικής γραμμής.

                    


Αριθμός φύλλου 408 / 17-3-54.

Ο Σύλλογος Κουρουναίων απηύθυνε με επιστολή του, έκκληση στους διαμένοντες στην Αμερική Κουρουναίους για να ενισχύσουν την πραγματοποίηση των διαφόρων έργων στο Κουρουνιού και ιδιαίτερα την αποπεράτωση του δρόμου από “Βάτο” προς το χωριό.

                    


Αριθμός φύλλου 4..3 / 8-6-1954.

Στις αρχές Μαΐου έγινε στο χωριό από συνεργείο του ΟΤΕ και με την βοήθεια των κατοίκων η εγκατάσταση των τηλεφωνικών στηλών, του σύρματος και του σχετικού μηχανισμού που τοποθετήθηκε στην οικία του προέδρου της κοινότητας Κ. Βαζιντάρη.  

                    


Αριθμός φύλλου 427 / 12-3-1955.

Με την παρουσία όλων των κατοίκων του χωριού έγινε σχολική γιορτή με την ευκαιρία της διανομής σχολικών στολών στους μαθητές του σχολείου, με τη δωρεά του ομογενούς στην Αμερική συμπατριώτη μας Ι. Κ. Κωστόπουλου.

                    


Αριθμός φύλλου 464 / 12-3-1957.

Με την ευκαιρία τέλεσης μνημόσυνου του πατρός των αειμνήστου Ματθαίου Γκίκα, ο κ. Δημ. Στεργίου μετά της κυρίας του Κατίνας (κάτοικοι Αθηνών) δώρισαν σε κάθε μαθητή από ένα παντελόνι και σε κάθε μαθήτρια από μια ποδιά. Στις 19 Ιουλίου αποπερατώθηκε η διάνοιξη της δημοσίας οδού από “Βάτο” μέχρι την “Ντόμπριτση”, έξω από την οικία του αειμνήστου Δημ. Κωστόπουλου, ενώ ο ενθουσιασμός όλων ήταν μεγάλος, όταν την Κυριακή 21 Ιουλίου έφτασε το πρώτο αυτοκίνητο (κούρσα) στο χωριό, οδηγούμενο από τον Β. Κ. Κοντοέ. Επίσης έφτασε και φορτηγό με οδηγό τον Θεοδ. Κοτέλο, που στάθμευσε στον Αγ. Βασίλειο. Τα εγκαίνια του δρόμου έγιναν στις 23 Αύγουστου σε πανηγυρική ατμόσφαιρα με την συμμετοχή του Νομάρχη Αρκαδίας κ. Μακρή, των μελών του Δ. Σ. Κουρουναίων και όλων των κατοίκων.

                    


Αριθμός φύλλου 509 / 4-7-1959.

Με ενέργειες του Παρ. Ν. Κοντοέ (Δ/ντή της “Φωνής της Γορτυνίας” , ο οποίος παντοιοτρόπως έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τα ζητήματα του χωριού και τους κατοίκους του, χορηγήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών ιματισμός που διανεμήθηκε σε όλους τους κατοίκους.

                    


Αριθμός φύλλου 538 / 1-2-1961.

Από ένα ζευγάρι υποδήματα δώρισε ο ευεργέτης του χωριού μας, ομογενής στην Αμερική Ι. Κ. Κωστόπουλος, ενώ ο ίδιος χρηματοδότησε την αγορά επίπλου σχολικής βιβλιοθήκης και τεσσάρων μεγάλων χαρτών. Επίσης από ένα παντελόνι και μια ποδιά αντίστοιχα, δώρισαν στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας ο κ. και η κύρια Δημητρίου Στεργίου στην μνήμη του πατρός των Ματθαίου Γκίκα.

                    


Αριθμός φύλλου 564 / 22-5-1962.

Η σχολική εφορεία Κουρουνιού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στον Γεώργιο Κοντοέ και στα αδέλφια του στην Αθήνα Παρασκευά, Δημήτριο, Βασίλειο, Παναγιώτη και Θεόδωρο, για την δωρεάν παραχώρηση γηπέδου 1.100 τ. μ. για την ανέγερση κτιρίου, για την στέγαση του δημοτικού σχολείου στην μνήμη του ηρωικός πεσόντος στο Λέκλι Βορείου Ηπείρου (7/3/1941) αείμνηστου αδελφού τους Σωτηρίου.

                    


Αριθμός φύλλου 589 / 26-10-1963.

Άρχισε ο εκπατρισμός των κατοίκων του χωριού λόγω έλλειψης νερού, μετά την αφαίρεση ολοκλήρου της ποσότητας του νερού της πηγής του Αγ. Βασιλείου από την Καρύταινα, παρά την απόφαση της Νομαρχίας να γίνει απαλλοτρίωση των ¾ της ποσότητας. Με προσωπική εργασία των κατοίκων ανοίχτηκε δρόμος από την θέση “Βάτο” μέχρι το χωριό, ενώ υπάρχει ανάγκη κατασκευής ορισμένων τεχνικών έργων καθώς και χαλικόστρωση και διάνοιξη χανδάκων σε κάποια σημεία εκατέρωθεν της οδού. Ο αφιχθείς από Αμερική ευεργέτης του χωριού Ι. Κ. Κωστόπουλος ανέθεσε σε επιτροπή με δαπάνες του την μελέτη για την αξιοποίηση της πηγής “Ντόμπριτση” με κατασκευή υπόστεγου, κατασκευή πλυντηρίων και ειδική λεκάνη για το πότισμα των ζώων.

                    


Αριθμός φύλλου 592 / 31-12-63.

Στις 29/11/63 συνεδρίασε εκτάκτως η Σχολική Εφορεία Κουρουνιού και ανακήρυξε μέγα δωρητή του σχολειού του χωριού τον συμπατριώτη μας Ι. Κ. Κωστόπουλο, διαμένοντα στην Αμερική, ο οποίος κατέθεσε το ποσό των 60.000 δρχ. στο υποκατάστημα της Εθνικής τραπέζης Μεγαλοπόλεως, για την ανέγερση νέου διδακτηρίου στο χωριό, ενώ παράλληλα απέστειλε και το ποσό των 1000 δρχ. για την αγορά θερμάστρας στο σχολείο.

 

Go to top